Svět online nákupů – ohlédnutí za rokem 2016


Nákupy v některých kamenných prodejnách se už pro řadu lidí stávají minulostí. Mnoho kvalitního zboží si lze objednat z pohodlí domova v jakoukoliv denní nebo noční dobu. Proto se technologie online nákupů stále zdokonalují a mění. Nalezli jsme pro Vás několik zajímavostí a novinek ze světa nakupování přes internet.

Nákupy přes mobilní telefon
K zakoupení svých vysněných produktů už Vám stačí pouze Vaše mobilní zařízení. Můžete tak nakoupit prakticky kdekoliv a kdykoliv. Celosvětově nákupy přes mobil zaujímají asi polovinu online obchodních transakcí.

Nakupování přes Instagram
Instagram chce být vnímán i jako prodejní aplikace, proto začal testovat nástroj, díky kterému půjde nakupovat přímo z označených fotek. Určitá společnost si „otaguje“ na svých instagramových fotkách své produkty a zákazník se z nich proklikne přímo na produktové stránky.


Potraviny přes internet
Nakupovat online elektroniku nebo oblečení je dnes už velice běžná záležitost. Stále více lidí ale stejným způsobem nakupuje i potraviny. Odpadá tím čekání ve frontách a nošení těžkého nákupu například po schodech, protože kurýrní služba donese zásilku až ke dveřím. Nejčastěji tak objednáváme ovoce a zeleninu a samozřejmě trvanlivé potraviny, jako je mouka či cukr.


Drony a roboti ve městech?
Nezdokonalují se ale jenom způsoby objednání zboží, ale i jeho originální doručení. Spekuluje se například o využití létajících dronů k rychlému a efektivnímu doručování přímo do rukou zákazníka. Server Mall.cz jako první český e-shop tento způsob doručení dokonce již otestoval.
Další až téměř neuvěřitelný způsob doručování otestoval německý řetězec s elektronikou. Zboží doručovali dva roboti, velcí zhruba jako vysavač. Dokáží uvést balík s váhou až 10 kilogramů a doputují do vzdálenosti až 5 kilometrů.

Budoucnost nakupování?
Zní to všechno až neuvěřitelně? A co nás čeká v letošním roce, když zejména informační technologie jdou s vývojem rychle dopředu? Na to si budeme muset počkat. 😉